Sunday, April 26, 2009

En bra start på året

Fortfarande är börsbotten i denna konjunkturcykel hösten 2008 - en punkt som jag visade på en kurva under årsmötet Jan 2009. Sedan årsskiftet har Affe haft en gynnsam utveckling men vi startar också från en "förlustnivå" i förhållande till det långsiktiga målet.

Nu när rapportsäsongen går mot sitt slut är frågan vad som händer?

Kurserna har överlag uppgraderats från en mkt låg nivå. Det beror helt på den finansiella krisen och den rädsla den spred. Av erfarenhet från Asienkrisen 1997-1998 (finanskris) var den ca 6 månader och skapade en V-liknande form på en kurva. Precis som denna gång.

Nu måste vi möta nästa problem - lågkonjunkturen. Hur slår den på kurserna?

De kvartal som vi nu möter kommer vara mer utmanande för aktiekurserna varför vi kommer se stora rörelser i båda led. De aktier som snabbt uppgraderats till alltför "höga" nivåer kommer med stor sannolikhet åka ner en bit igen. Jag tror vi ska börja tänka konjunkturcykel igen (se artikel nedan om Investeringsklockan). Dragloken fro m nu kommer vara sektorer tidigt i cykeln samt aktier med exponering mot positiva tillväxtmarknader (t ex Kina, Sydamerika).

Hederliga verkstadsbolag som ABB, SKF, Sandvik, Atlas Copco är ypperliga alternativ att köpa i det långsiktiga perspektivet. Är det någon gång man ska köpa dem är det nu :-)

No comments: